Srbija je vodeća u Evropi po broju dece mlađe od 14 godine koja boluju od dijabetesa, a ovaj broj iz godine u godinu sve više raste, piše u saopštenju projekta Sportom protiv dijabetesa. Fizička aktivnost je jako bitna za poboljšanje stanja obolelih, zbog čega je za mališane iz Niša koji imaju ovu bolest, od ovog proleća, organizovano besplatno bavljenje sportom.

Do sada su ovu mogućnost imala deca u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Čačku, a od aprila projekat je pokrenut i u Nišu.

Zbog toga što se tek razvija, za sada je ponuđena samo školica sporta, koja je najprilagođenija deci uzrasta od 5 do 8 godina, mada i stariji mogu da se prijave, objasnio je jedan od osnivača čitavog projekta Andreja Todorović.
Osim besplatnih sportskih aktivnosti, ljudi iz projekta Sportom protiv dijabetesa drže i predavanja i radionice namenjene deci i nastavnicima.

Cilj je da motivišu osnovce da se bave sportom, ali i da razgovorom o dijabetesu doprinesu boljem razumevanju mališana koji imaju ovu bolest i spreče bilo kakvu diskriminaciju. Za sada je u Nišu to urađeno u školi “Dušan Radović” i odziv je bio odličan, a kažu da je u planu edukacija u još nekoliko njih.

Za školu sporta moguće je prijaviti se preko Fejsbuk stranice projekta ili otići u teretanu Sky Gym Fitness & Aerobic Centrer u Nišu, u ulici Momčila Milovanovića u naselju Mirisnih Vrba. Školica sporta se tamo održava četvrtkom od 19:30 sati.

Izvor: južne vesti
Foto: pixabay.comOstavite svoj komentar