Izlaganje trudničkom dijabetesu ustanovljenom pre 26. nedelje trudnoće bilo je povezano sa povećanim rizikom od autizma kod plod, navode lekari u najnovijim istraživanjima objavljenim u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

Prema podacima brojnih istraživanja rađenih u poslednje vreme pokazano je da kada se kod trudnice razvije dijabetes tokom prvih 26 nedelja trudnoće, beba ima povećan rizik za dobijanje neurološkog poremećaja, autizma. Autizam nije izlečiv i sa tim poremećajem mozak ne funkcioniše normalno. Rezultat su teškoće u komunikaciji, socijalnoj interakciji i kontrolisanju ponašanja.
Tokom rane trudnoće, prvog i drugog tromesečja, razvija se mozak fetusa. To je period kada je mozak najosetljiviji na faktore rizika i kada imate povišen nivo šećera u krvi, to je napad na fetus“, kaže doktor Edvard Kari.
Doktori Edvard kari i Eni Šijang, kao i drugi istraživači, proverili su medicinske podatke kod više od 300 hiljada dece. Oni su uočili nešto što je zajedničko u vezi sa decom koju su rodile majke koje su imale dijabetes povezamn sa trudnoćom.
“Izlaganje trudničkom dijabetesu ustanovljenom pre 26. nedelje trudnoće bilo je povezano sa povećanim rizikom od autizma kod ploda”, navodi Eni Šijang.
Ono što iznenađuje je da deca čije su majke imale trudnički dijabetes posle 26. nedelje trudnoće i žene koje su imale dijabetes pre trudnoće, nisu imale povećan rizik od dobijanja autizma. Doktor Kari kaže da je studija pokazala koliko je važna rana prenatalna nega.
“Želimo da majke dođu, ne samo da provere nivo šećera u krvi, već da uzimaju svoju prenatalnu terapiju. To su stvari koje mogu da imaju pozitivan uticaj na razvoj fetusa”.
Uzroci autizma nisu poznati, ali istraživači tragaju za faktorima koji povećavaju rizik kao što su rođenje pre vremena ili sa malom težinom, stariji roditelji ili rođaci koji imaju autizam, izloženost određenim lekovima ili teškim metalima tokom trudnoće. Sve su to faktori rizika, sudeći prema podacima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti. Rana intervencija pomaže značajno ali trenutno ne postoji lek. Roditelji se nadaju da će jednoga dana biti pronađen lek.

Izvor: voanews
Foto: pixabay.comOstavite svoj komentar