Pomagalo za kontrolu glukoze u krvi čest predmet trgovine. U Mađarskoj 8,9 evra, u našim apotekama 2.150 dinara

Na internetu i u malim oglasima “cveta” trgovina trakama za merenje nivoa šećera u krvi, iako svi koji su na intenziviranoj terapiji insulinom – četiri i više doza dnevno, ovo pomagalo dobijaju o trošku osiguranja, a od ove godine prvi put i oni koji primaju do tri doze insulina dnevno i deca do punoletstva iako nisu na terapiji insulinom.
Kutija sa 50 traka nudi se u oglasima za devet do 15 evra. Među prodavcima ima i dijabetičara koji ne kontrolišu šećer onoliko puta koliko im je preporučeno, pa trake koje dobiju na recept prodaju, i to jasno i naglašavaju u oglasu.

Razlog za trgovinu u “sivoj zoni” je cena i činjenica da je nekim dijabetičarima, ipak, potrebno više traka nego što dobiju o trošku zdravstvenog osiguranja, iako su od ove godine njihova prava proširena.

U slobodnoj prodaji u apotekama “accu chek” aktiv trake, recimo, koštaju 2.150 dinara po kutiji, a isti proizvod na sajtu u Mađarskoj proizvođač oglašava po neto ceni od 3.762 forinte, što je 8,9 evra.

Nabavka test traka za aparat (sa lancetama ili bez njih) nije u nadležnosti RFZO, već zdravstvene ustanove – apoteke sa kojom je zaključen ugovor o isporuci lekova i određenih vrsta medicinsko-tehničkih pomagala. Pravilnikom o ugovaranju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja s davaocima zdravstvenih usluga za 2017. propisano je da cena test traka za kontrolu šećera može biti maksimalno 35 dinara po komadu bez PDV, bez obzira na to ko je proizvođač i koji je “podtip” traka.

– Cena traka za merenje nivoa šeđera u krvi je odavno iznad 2.000 dinara u slobodnoj prodaji, s tim što u apotekama koje daju diskont mogu da se nađu za 1.900 dinara – kaže Stela Prgomelja iz Udruženja dijabetičara “Plavi krug”. – Od ove godine broj traka o trošku osiguranja za odrasle dijabetičare na intenziviranoj terapiji insulinom je dupliran, i sada nam pripada 100 traka. To je obolelima od dijabetesa tipa 1 dovoljno za oko pola meseca. Obično dokupimo bar jednu kutiju mesečno. Pomak koji je napravljen u kontroli bolesti o trošku RFZO je odličan, ali nismo, nažalost, Švajcarska, i ne možemo da očekujemo da situacija preko noći postane idealna.

NA VELIKO
PRI nabavci velike količine, putem javne nabavke, kasu zdravstvenog osiguranja Srbije ovakve trake koštaju 1.750 dinara.

Izvor: Novosti.rs
Foto: pixabay.comOstavite svoj komentar