Čokolada je mnogima omiljena poslastica. Međutim, mnogi ovaj slatkiš uglavnom izbegavaju kako bi održali vitku figuru i zdravlje. Ipak, u bogatom ukusu crne čokolade slobodno možete da uživate jer je ona veoma korisna po vaše zdravlje, a, verovali ili ne, čak može i da pomogne u borbi protiv viška kilograma.

Crna čokolada, naime, ima pozitivan uticaj na naš organizam jer sadrži puno antioksidanasa. Flavonidi, kojima obiluje sveže voće i povrće, sastavni su deo i ovog slatkiša zbog čega je ona iuzetno korisna i dobra za zdravlje. Međutim, konzumacija bilo kakve čokolade u velikim količinama nezdrava je i može da ima više štete nego koristi, kako po zdravstveno stanje, tako i po telesnu masu. Stoga, kao i u svemu, budite umereni, i nemojte jesti velike količine ove poslastice, već je konzumirajte u malim količinama, kockicu ili dve dnevno.

U nastavku teksta vam predstavljamo za šta je sve dobra crna čokolada.

Smanjuje rizik od dijabetesa

Kockica tamne čokolada dnevno umanjuje rizik od dijabetesa. Jednim naučnim istraživanjem utvrđeno je da su osobe koje su šest puta nedeljno konzumirale tamnu čokoladu smanjile rizik od nastanka dijabetesa za čak 34 odsto u poređenju sa osobama koje su pojele četiri kocke mesečno.

Štiti od raka
Crna čokolada u sebi sadrži veliku koncentraciju kakaa. Ova čokolada ima pozitivne efekte u borbi protiv raka koji potiču od antioksidanata i polifenola, ali i katehina koji pored tumora štite i od srčanih bolesti i moždanog udara.

Snižava visok pritisak
Brojna istraživanja dokazala su da čokolada može da snizi krvni pritisak. Istraživanje Univerzitetske bolnice u Kelnu pokazalo je da čak i male količine tamne čokolade daju sličan potencijal snižavanja krvnog pritiska kao i opsežne dijetetske mere koje su pokazale učinkovitost u rešavanju ovog zdravstvenog problema.

Štiti srce i kardiovaskularni sistem

Klinička istraživanja potvrdila su da kockica čokolade dnevno smanjuje krvni pritisak, poboljšava protok krvi i sprečava stvaranje ugrušaka. Stručnjaci smatraju da ovaj proizvod sadrži veliki broj flavonola koji se inače izbacuju iz kakaoa u procesu proizvodnje. Upravo ova supstanca doprinosi elastičnosti krvnih zrnaca, podstičući na taj način protok krvi kroz organizam. Prema istraživanjima elastičnija krvna zrnca smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, pre svega infarkta za 8 odsto. Ipak, naučnici upozoravaju da ovu poslasticu treba konzumirati u umerenim količinama, jer preterivanje sigurno neće smanjiti rizik od srčanog udara, a pritom je neophodno voditi računa o ishrani i redovno upražnjavati fizičke aktivnosti. Pritom, vodite računa da čokolada koju jedete sadrži najmanje 70 odsto kakaa.

Smanjuje nivo lošeg holesterola

Samo nekoliko kockica ove čokolade na dan može sniziti visoki krvni pritisak. Kakao prah je, naime, izuzetno bogat flavanoidima, antioksidantom koji snižava i loš holesterol. Harvardski stručnjaci dokazali su kroz istraživanje da, konzumacija kakaa može da smanji loš holesterol kod osoba mlađih od 50 godina. Istovremeno, prilikom istraživanja, kod ispitanika koji su konzumirali crnu čokoladu povećao se nivo dobrog holesterola.

Foto: pixabay.comOstavite svoj komentar