U svetu sa dijabetesom živi oko 415 miliona ljudi. Procenjuje se da će do 2040. svaka deseta odrasla osoba imati dijabetes. I u Srbiji raste broj obolelih, ali zbog toga što nemamo registar obolelih, ne zna se ni tačan broj onih koji imaju šećer. Dijabetes, i sve ono što on prouzrokuje, čini ga petim vodećim uzrokom umiranja.

U Srbiji 710.000 odraslih osoba ima dijabetes, od kojih 36 odsto nema postavljenu dijagnozu i ne leči se, rečeno je na konferenciji na kojoj je navedeno i da je za ovu godinu predviđeno formiranje Nacionalnog referentnog centra za dijabetes koji će obavljati koordinaciju prioritetnih aktivnosti.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Ferenc Vicko rekao je da je dijabetes jedan od glavnih prioriteta Ministarstva zdravlja i vlade kako zbog svoje važnosti, tako i zbog ekonomskog uticaja, napominjući da su za ovu godinu utvrđene aktivnosti među kojima je i kompletiranje i usklađivanje registra obolelih i formiranje elektronske platforme za taj sistem.

Prema njegovim rečima, za ovu godinu predviđena je i izrada i implementacija novog Nacionalnog programa za preveciju i kontrolu dijabetesa.

Kako je naveo, Ministarstvo zdravlja i Republička stručna komisija za prevenciju i kontrolu dijabetesa kao prioritetnu aktivnost utvrdili su i proširenje primene Nacionalnog programa prevencije i rane detekcije tipa dva dijabetesa na primarnom nivou.

“Tu su i kompletiranje i razvoj savetovališta za dijabetes na primarnom nivou i stvaranje uslova za rani i pravovremeni pristup odgovarajućim terapijskim procedurama, uključujući i inovativne lekove”, rekao je Vicko.

Istakao je da u Srbiji ima oko 710.000 pacijenata obolelih od dijabetesa, da je od tog broja oko 245.000 ljudi koji ne znaju da su oboleli, te da je reč uglavnom o pacijentima koji u više od 90 odsto slučajeva boluju od tipa dva dijabetesa.

“Problem ove bolesti je da su simptomi dosta blagi i praktično neprepoznatljivi, kako od samih bolesnika tako i od strane zdravstvenih službi”, rekao je Vicko.

Kako je naveo, poseban problem je što jedna trećina pacijenata ne zna da su oboleli, već se prvi put javlja sa nekom komplikacijom prouzrokovanom dijabetesom.

“Dijabetes posebno čini teškim ekonomski deo. Teret finansiranja nosi kako oboleo, tako i njegova porodica, ali veliki je uticaj i na zdravstveni sistem i celu ekonomiju”, rekao je Vicko.

Kako je rekao, smatra se da otprilike, prema broju pacijenata u Srbiji, izdaci za lečenje te bolesti iznose 250 miliona evra.

Podsetio je i da je početkom godine praktično svim pacijentima koji boluju od dijabeta, a leče se insulinom obezbeđeno korišćenje test traka, što do sada nije bilo omogućeno, tako da mogu preciznije da kontrolišu stanje svoje bolesti.

“U daljem razvoju posebna pažnja će se usmeriti na unapređenje spektra lekova koji treba da budu na raspolaganju pacijentima koji će omogućiti optimalne kombinacije. Znamo da smo imali finansijskih problema oko uvođenja ovih lekova i to će se sada iskoordinasati”, rekao je Vicko.

Izvor: Tanjug, RTS
Foto: pixabay.comOstavite svoj komentar