Od dijabetesa boluje 450 miliona ljudi u svetu. Ta cifra udvostučiće se za 25 godina, procene su Svetske zdravstvene organizacije. Dijabetes je “podmukla” bolest, ne izaziva bol i često se dijagnostikuje u poodmaklom stadijumu – kada dođe do ozbiljnih komplikacija.
Uspešno se leči u Specijalnoj bolnici “Merkur” u Vrnjačkoj Banji.
Lazaru Erneu iz Zrenjanina pre četrdeset godina dijagnostikovana je šećerna bolest i od tada je na insulinskoj terapiji. Kako nam je rekao – godinama ima dijabetes, ali bez komplikacija, zahvaljujući tome što je boravio u Merkuru u Vrnjačkoj Banji.
“Šta je Specijalna bolnica po meni, to je ustanova koja pruža maksimalnu pažnju svim pacijentima … i edukacija”, rekao je Lazar.
Glavni uzroci šćerne bolesti su: Nasledni faktor, gojaznost, fizička neaktivnost i nepravilna ishrana. Dijabetes podrazumeva saradnju pacijenta i lekara, a lečenje te bolesti počinje u tanjiru.
“Pravilna ishrana je nešto što je prilagođenosvakom pacijentu, njegovim navikama. Ona mora biti izbalansirana i u energentskom i u nutritivnom smislu i prilagođena navikama jedne porodice, jer čovek pravilnu ishranu mora da prihvati kao stil života”, rekla je Dr Danijela Karamarković, Specijalna bolnica „Merkur”.
Osobe koje primaju insulin mogu da borave u Merkuru o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, deset dana, jednom u četiri godine.
“Imamo evidenciju svih pacijenata koji su prošli kod nas… pokušavamo da ih pratimo i kad odu kući i to je nešto što je cilj i zadatak nas lekara pre svega”, objasnio je Dr Dejan Stanojević, direktor Specijalne bolnice „Merkur.
Specijalna bolnica „Merkur”, sa tradicijom dugom sedamdeset godina, ima status Nacionalnog centra za prevenciju, edukaciju i lečenje dijabetesa.

Izvor: rts
Foto: freeimages.comOstavite svoj komentar