“Noćne ptice” imaju veći rizik da će oboleti od dijabetesa od osoba koje rano ustaju, čak i kad spavaju dovoljno sati, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u britanskom Telegrafu.
Naučnici su proučavali razlike između jutarnjih i noćnih tipova osoba. Budnost u noćnim satima rezultira s premalo sna, lošim kvalitetom sna, uzimanjem obroka u neprimereno doba što može dovesti do metaboličkih poremećaja.
Bez obzira na stil života ljudi koji su dugo u noć budni suočeni su s većim rizikom razvoja zdravstvenih problema poput dijabetesa ili smanjenja mišićne mase u odnosu na ranoranioce“, kaže Nan Hee Kimof sa medicinskog fakulteta korejskog univerziteta u Ansanu.
To može biti rezultat toga da noćne ptice imaju nekvalitetniji san i da imaju nezdrave navike poput pušenja, kasnonoćnih obroka ili sedelačkog života.
Naučnici su istraživanjem obuhvatili 1620 osoba starosti od 47 do 59 godina od kojih su 480 bili ranoranioci a 95 noćne ptice, dok su preostali ispitanici bili između dva ekstrema.
Iako su noćne ptice u pravilu bile prosečno mlađe imali su više masnog tkiva ili masnoća u krvi od ranoranilaca, kao i manje mišićne mase.
Takođe, češće su imali dijabetes od ranoranilaca, prema rezultatima istraživanja objavljenim u časopisu Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Foto: pixabay.comOstavite svoj komentar