Naučnici su dokazali da ispijanje kafe može smanjiti rizik od nastanka dijabetesa. Međutim nisu znali tačan razlog, ali kineski naučnici su ga konačno pronašli.
Otkrili smo tri glavna sastojka u kafi koji objašnjavaju razlog manjeg rizika od nastanka dijabetesa“, WebMD prenosi izjavu istraživača dr. sc. Kuna Huanga.
Dijabetes tipa 2 je najčešći tip dijabetesa. Kod osoba sa ovim tipom dijabetesa, telo nema dovoljno insulina koji je od presudne važnosti da se glukoza razgradi i dođe do ćelija kojima služi kao izvor energije. Naučnici veruju da ekstrakti kafe – kofein, kofeinska kiselina i hlorogena kiselina, smanjuju rizik od nastanka dijabetesa. Naime, ti spojevi štite ćelije pankreasa. Ovi sastojci blokiraju razvijanje toksičnog proteina, poznat kao hIAPP, koji je povezan s povećanim rizikom od nastanka dijabetesa, Alchajmerove bolesti i bolesti pankreasa. Naučnici tvrde da kafa bez kofeina može imati još bolji učinak kod sprečavanja nastanka dijabetesa, naročito kod ljudi koji već pate od dijabetesa tipa 2.
“U kafi bez kofeina, kofeinska i hlorogena kiselina dolaze u još većem postotku, dok je nivo kofeina smanjen”, dodao je dr. sc. Huang.
Dijabetes tipa 2 je često povezan s gojaznošću, što znači da ga se može kontrolisati redovnim vežbanjem i zdravom ishranom.
Ipak, koncentracija sastojaka kafe koji se koriste u istraživanju je mnogo veća od koncentracije koja bi se uneli tipičnim konzumiranjem kafe”, izjavio je Vinson.

Foto: pixabay.comOstavite svoj komentar