Činjenica je da vežbanje pomaže da izgubite kilograme i poboljšate ravnotežu, što je veoma važno za osobe obolele od dijabetesa tipa 2. U nastavku teksta vam predstavljamo najbolje vežbe koje lagano možete uvesti u svoju svakodnevnu rutinu. Tokom vremena, možete povećati trajanje i intenzitet vežbanja. Ipak, pre početka, posavetujte se s lekarom.

Hodanje
Sve što vam treba je udoban par cipela i dobra volja. Brzo hodanje je odlična aerobna vežba koja pokazuje pozitivne učinke na zdravlje dijabetičara. Za početak izdvojte 150 minuta nedeljno za hodanje i rasporedite vreme prema sopstvenim mogućnostima.

Tai či
Tai či predstavlja niz sporih i opuštenih pokreta. Pomoću ove vežbe rešavate se stresa, poboljšavate ravnotežu i smanjujete eventualna oštećenja nerava.

Trening s tegovima
Trening s tegovima gradi mišićnu masu što je važno za održavanje nivoa šećera u krvi. Vežbajte barem dva do tri puta nedeljno, svaki drugi dan. Za optimalno jačanje mišića, radite tri do četiri seta vežbi uz 10 do 15 ponavljanja.

Joga
Joga pomaže u gubitku kilograma, u borbi s otpornošću na insulin, te poboljšava funkciju nerava. Osim toga, joga je idealna za rešavanje stresa.

Plivanje
Plivanje je aerobna vežba i idealna je za ljude s dijabetesom tipa 2 jer ne vrši pritisak na zglobove. Osobe sa dijabetesom moraju izbeći ozlede jer rane sporo zarastaju i skloni su infekcijama. Posebne cipele za bazen mogu sprečiti struganje nogu i smanjiti rizik od klizanja.

Biciklizam
Biciklizam jača srce i pluća, poboljšava cirkulaciju i pomaže u gubitku kilograma. Sobni bicikl je idealan za dijabetičare, jer ne zavise od vremenskih uslova, te ne razmišljaju o mogućem padu sa bicikla.

Foto: pixabay.comOstavite svoj komentar