Ječam ima nizak glikemijski indeks što znači da će, nakon što smo ga pojeli, lagano ispuštati šećer u krv

Ječam je u prošlosti bio često korišćena žitarica i starije generacije ga pamte kao griz koji se tradicionalno dodavao u supe. Budući da ima nizak glikemijski indeks, nakon konzumiranja, ječam će lagano ispuštati šećer u krv. Veoma je bogat rastvorivim i nerastvorivim vlaknima. Nerastvoriva vlakna ječma su antikancerogena te deluju preventivno na karcinom debelog creva. Druga vrsta vlakana u ječmu ubrzavaju metabolizmu masti i ugljenih hidrata te snižavaju nivo holesterola u krvi.
* Ječmena trava (barley grass) efikasno alkalizuje telo i doprinosi očuvanju optimalnog nivoa kalcijuma u telu. Ovaj preparat napravljen od mladog sušenog ječma zadržao je sve važne bioaktivne stvari. Ječmena trava sadrži vitamine i minerale, uključujući cink, magnezijum, fosfor, mangan, kalijum, bakar, vitamine grupe B poput B1, B2, B6 i vitamin K. Istraživanja su pokazala da ječmena trava deluje dobro kod dijabetesa, gojaznosti, artritisa te kao pomoć u lečenju metaboličkog sindroma. Osim toga, smanjuje hlorovodiču kiselinu u želucu te je stoga podrška probavnom sistemu.
Ječmena trava prodaje se u obliku praha. Svakodnevno uzimanje jedne do dve kašike praha otopljenog u vodi uspešno alkalizuje telo. Kuvani ječam može se dodavati salatama, čorbama, koristiti u napicima, a ječmene pahuljice deo su zdravog doručka u kombinaciji sa svežim voćem i orašastim plodovima.

Izvor: kuhaj.hr
Foto: pixabay.comOstavite svoj komentar