Dugotrajno neregulisane vrednosti šećera u krvi dovode do oštećenja krvnih sudova i nervnih završetaka koji mogu da izazovu seksualnu disfunkciju kod oba pola. Pored metaboličke neregulisanosti dijabetesa i drugi činioci koji su često udruženi sa dijabetesom mogu da izazovu seksualnu disfunkciju, a tu su na prvom mestu psihološki problemi, pre svega manjak samouverenosti i samopoštovanja, ali i druge bolesti koje su češće kod osoba sa šećernom bolešću. Oštećenje krvnih sudova i nervnih završetaka koje je karakteristično za neregulisanu šećernu bolest izaziva kod muškaraca erektilnu disfunkciju a ponekad i osećaj bola i neprijatnosti prilikom seksualnog odnosa. Druge bolesti i stanja koja su često povezana sa šećernom bolešću, kao što su visok holesterol, gojaznost i pušenje značajno povećavaju rizik od erektilne disfunkicje.
Retrogradna ejakulacija koja se odlikuje “vraćanjem” ejakulata u mokrćnu bešiku, umesto izlaska u spoljnu sredinu, a koja je često odgovorna za neplodnost muškaraca, češća je kod osoba obolelih od dijabetesa.
S druge strane, oštećenje nervnih završetaka kod žena otežava postizanje orgazma i izaziva nedovoljnu vlažnost vagine što često smanjuje seksualno zadovoljstvo, a često prouzrokuje i bol pri odnosu. Infekcije mokraćnih puteva, karakteristične za obolele od dijabetesa koji neadekvatno regulišu šećernu bolest takođe izazivaju bol i neprijatnost pri odnosu kod oba pola, i dok se infekcija ne sanira, osobe treba da izbegavaju seksualne odnose.
Osobe obolele od dijabetesa su pod većim rizikom i za oboljevanje od seksualno prenosivih bolesti zbog česte pojave suvoće i ispucalosti kože i zluzokoža, koje u tom slučaju postaju lakše prolazne barijere za uzročnike ovih bolesti.
Poremećaj u lučenju drugih hormona, koji se dešava u neregulisanoj šećernoj bolesti, često za posledicu ima frustraciju i nezadovoljstvo. Sve ovo može negativno uticati na kvalitet života kako osobe koja boluje od dijabetesa, tako i njegovog seksualnog partnera. Ukoliko dijabetičari uoče neke od ovih tegoba, potrebno je da bez osećaja postiđenosti razgovaraju sa svojim lekarom. Jer, opasno je na svoju ruku koristiti određene preparate za potenciju.

Foto: pexels.comOstavite svoj komentar