Neke namirnice imaju direktan efekat na nivo šećera u krvi. Zapravo, one su efikasne u kontrolisanju brzine kojom šećeri ulaze u krv, a dragocene su jer se mogu upotrebljavati uz hranu koja ima viši glikemijski indeks. Naučna istraživanja potvrdila su da su one korisne i u sprečavanju metaboličkih promena, kao što su hiperglikemija i dijabetes.

Ražani hleb – suprotstavlja se apsorpciji šećera
Crni ražani hleb smatran je siromašnim ali on je sve samo ne siromašan jer otkriveno je da je izuzetno bogat zdravim sastojcima. Obiluje vlaknima koja kontrolišu apsorpciju šećera na nivou crevnog trakta, te tako namirnicu čine preporučljivom čak i u slučaju dijabetesa. Osim toga, ražani hleb može vas zaštiti i od isnulinskih talasa i pomoći da izbegnete reaktivnu hipoglikemiju, koja čini da se osećate kao da imate rupu u stomaku.

Ječam – drži glad pod kontrolom čak i do deset sati
Jedna od žitarica koja zaslužuje da bude često na vašem stolu jeste ječam. U integralnoj verziji, bogatijom hranljivim materijama i vlaknima od one glatke i oljuštene, pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi. naime, sadrži razgradljiva vlakna, koja usporavaju pražnjenje stomaka i čine da se osećamo sitima. Na nivou crevnog trakta, međutim, povećava brzinu tranzita hrane i redukuje apsorpciju glukoze.

Pistaći – poboljšavaju metabolizam glukoze

Dnevno je dovoljno uzeti nekoliko grama ovog koštunjavog voća. Pistaći poboljšavaju metabolizam glukoze, što može biti vrlo jednostavn način da se izbegne dijabetes. Istraživanja su dokazala da je upotreba ovog koštunjavog voća povoljno delovala na predijabetičare, kojima su se nakon četiri meseca korišćenja pistaća znatno poboljšali nivoi šećera u krvi. Konzumiraju se umereno, kao i ostalo suvo voće, ali ne goje, naprotiv – pospešuju osećaj sitosti i mršavljenje.

Crni luk – snižava nivo šećera u krvi

Crni luk, kao i beli luk i vlašac, snižava nivo šećera u krvi, a takođe prečišćava krv. Sadrži vlakna, minerale i vitamine kojima se dodaje glikolna kiselina, što pospešuje diurezu, a tako i eliminaciju viška šećera, istovremeno stimulišući i metabolizam. Kako biste “prigušili” ukus crnog luka, možete ga desetak minuta potopiti u vodu, koju treba promeniti nekoliko puta. Tako, čak i ako ga dodate salati, njegov ukus neće biti suviše prisutan.

Širataki špageti – ne stimulišu insulin

Ovo su špagete japanskog porekla, a dobijaju se iz korena biljke konžak. Ova biljka, slična repi, bogata je razgradljivim vlaknima ali je potpuno lišena šećera koji podižu nivo glukoze u krvi. Dragocene su kada poželite da izgubite nešto kilograma jer sadrže 10 kalorija na 100 g. Lako ih možete pronaći u mnogim radnjama.

Crveni radič – pročišćava pankreas i creva

Ova biljka je pravi primer koncentrata vlakana i proteina. Pozitivno deluje na funkcionalnost pankreasa, žlezde koja luči insulin, a stimuliše čak i crevni trakt. Doprinosi smanjenju osećaja gladi, a sadrži inulin, te takođe pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi. Može se jesti i kuvan, kao prilog jelima od mesa ili ribe. Takođe, ceđeni sok od radiča, koji ima veliku moć pročišćavanja, vrlo povoljno deluje na jetru.

Foto: Pixabay.comOstavite svoj komentar