Zdrava ishrana, plan vežbanja i kvalitetan san igraju važnu ulogu u lečenju dijabetesa. U nastavku donosimo listu voća koje dijabetičari smeju bezbrižno da jedu.

Trešnje i višnje

Ovo slatko voće sadrži antocijanin koji kontroliše nivo šećera u krvi. Ovaj biljni pigment je pronađen u mnogim namirnicama, uključujući crveno grožđe, povrće, bobičasto voće, vino i čaj.

Kruške
Kruške sadrže antocijanin i bogate su vitaminima A, B1, B2, C i E. Visok nivo vlakana poboljšava zdravlje probavnog trakta što podstiče mršavljenje. Takođe, kruške snižavaju nivo holesterola i poboljšavaju zdravlje srca.

Narandže
Narandže su izuzetno bogate vitaminom C, vlaknima i mineralima. Imaju niski glikemijski indeks što pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi. Kako biste uneli što više vlakana u organizam, stručnjaci preporučuju da se narandže konzumiraju u komadu, umesto da ih cedite u sok.

Grejpfrut
Grejp ima nizak glikemijski indeks i obiluje vitaminom C i rastvorivim vlaknima, te je idealna namirnica za mršavljenje.

Jabuke
Jabuke smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2. Obiluju vlaknima, antioksidansima, vitaminom C i flavonoidima. Jedna jabuka dnevno pomaže u prevenciji raka i srčanih bolesti.

Izvor:centarzdravlja.hr
Foto: pixabay.comOstavite svoj komentar