Hronične upale u organizmu drže ljudsko telo pod stalnim stresom. Kada upala dosegne svoj vrhunac, to za posledicu može da ima razne bolesti kao što su srčane tegobe, dijabetes i neurodegenerativni poremećaji.

Hrana koju jedemo ima važnu ulogu u zdravlju našeg organizma, pa može da utiče i na smanjenje upala koje se javljaju u organizmu. Ove namirnica mogu biti od velike pomoći ako želite što bezbolnije i brže da smirite upale, ili da na njih delujete preventivno.

1. Borovnica

Ta sitna bobica bogata je antocijanom koji je moćan antioksidans. Zbog svog protivupalnog dejstva pomoći će u borbi protiv upala kao što su giht i osteoartritis. Borovnice, takođ, poboljšavaju koncetraciju i daju energiju.

2. Sirovi kakao

Sirovi kakao je izuzetno bogat antioksidansima koji su odličan saveznik u borbi protiv raznih bolesti. On sadrži najvišu koncentraciju antioksidansa u poređenju sa bilo kojom drugom namirnicom. Bogat je mineralima, pogotovo magnezijumom, koji pomaže u borbi protiv stresa. Kakao sadrži polifenole koji štite od srčanih oboljenja, karcinoma i drugih bolesti.

3. Kokosovo i maslinovo ulje

Kokosovo ulje, baš kao i maslinovo, deluje antibakterijski i antivirusno. Leči kardiovaskularne probleme i snižava holesterol.

4. Cimet i kurkuma

Cejlonski cimet ima lekovita svojstva. Pomaže kod upala i infekcija. Sadrži visoke nivoe antioksidanta i fenola koji pomažu kod infekcije. Kurkuma je naročito lekovit začin jer ima anti-upalna svojstva. Obnavlja crevnu floru, smanjuje nadutost, smanjuje upale kod artritisa i s razlogom je jedan od najpopularnijih začina. Kurkuma u kombinaciji sa medom odlična je kao prirodni antibiotik.

5.Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su bogati omega-3 masnim kiselinama, pogotovo bademi, orasi i lešnici koji su krcati magnezijumom, mineralom koji pomaže u jačanju imuniteta. Bogati su vlaknima koji stvaraju osećaj sitosti.

6. Peršun

Ima visoke nutritivne vrednosti i odličan je izvor vitamina C. Lječi upale i dobar je izvor folne kisleine koja je dobra za zdravlje srca. Zbog svog protivupalnog delovanja, utiče na smanjenje učestalost gripa i prehlada.

7.Kelj

Kelj je namirnica koja ima snažno antioksidativno dejstvo. Jača imunitet zbog vitamina C, koji izvrsno deluje na sistem krvnih sudova i smanjuje rizik od srčanog udara.

Međutim, budite pažljivi sa povrćem. Iako je spanać, na primer, dobra i zdrava namirnica ne bi trebalo da ga konzumiraju osobe sa bubrežnim oboljenjima. Spanać može da utiče na bubrežni kamenac i stvaranje upala.

8. Plava riba

Sardele, inćuni, skuša i tuna sadrže visoke nivoe omega-3 masnih kiselina, koje su odlični čuvari krvnih sudova. Plava riba je bogata proteinima i vitaminima D i B. Odlična je za zdravlje kostiju, jer poboljšava apsorbciju kalcijuma.

Treba, međutim, napomenuti da losos ne bi trebalo previše konzumirati, iako sadrži omega-3 masne kiseline. Losos, uz omega-3, sadrži i omega-6 masne kiseline, koje deluju upalno.

“Sve ove namirnice trebalo bi unositi svakodnevno, a plavu ribu barem dva do tri puta nedeljno. Važno je napomenuti da nezdrava hrana može da podstakne i ubrza upalne procese u organizmu”, navodi nutricionistkinja Alma Bunić.

Izvor: B92
Foto: Pixabay.comOstavite svoj komentar